HTML

Címkék

advent (2) ajándék (2) alkohol (4) ascii (1) átverés (5) auto (1) barkács (2) barkácsolás (13) benzin (1) bizarr (12) bringa (1) bűvész (4) cipő (1) cipőfűző (1) computer (4) csomó (1) design (4) egyensúlyozás (1) érdekes (1) érdekesség (60) étel (19) ezermester (3) fenyőfa (1) firefox (2) fürdetés (2) gasztró (3) gasztro (6) gazdaságos (2) geek (2) gondolatébresztő (6) gondolkodás (1) google (1) gyerek (1) gyorsétterem (1) hajtogatás (18) halloween (11) hasbeszélő (1) hasznos (24) háztartás (1) hellókarácsony (12) hipermarket (1) hogyan (40) hogyan ne (8) horror (1) hülyeség (38) humor (41) húsvét (4) internet (6) iq (1) iroda (3) ivás (2) játék (3) jelmez (4) karácsony (13) kép (23) képek (7) kocsi (2) kötés (1) kreatív (1) kultúra (3) kütyü (1) lebegés (1) link (26) lista (11) macska (3) másnaposság (1) megmondás (2) mikró (3) moonwalk (1) morbid (3) munka (1) művészet (2) naiv ügyfél (1) nevetés (1) ninja (1) nyakkendő (1) origami (4) pápa (1) papír (12) pénz (2) pia (4) poén (13) póló (2) ragasztás (6) ragasztó (1) recept (6) rendőr (1) repülő (2) rózsa (1) ruha (4) ruházat (1) szex (1) találmány (1) tánc (1) tejóég (12) tesco (1) teszt (1) tévé (1) tipp (36) tippek (2) tojás (4) tök (1) tökfaragás (1) toyota (1) trükk (19) túlélés (3) újság (1) valentin (1) vásárlás (3) vicces (13) videó (12) video (37) yamaha (1) youtube (13) zene (2) zombi (1) Címkefelhő

2007.09.25. 18:51 Arikel

Hogyan kerüld el okosan a másnaposságot?

Mivel néha a bulik és egyéb ivászatok időpontja olyan napra esik, ami után 24 órán belül még mindig ott lesz a munka-suli-család, a másnaposság elleni fu egy fontos készség. A wikiHow támogatásával (gy.k. innen loptuk) kerül fel most ez az igen hasznos lista a blogba, és a többi bejegyzéshez viszonyított használhatósága miatt Hogyan-Fu Mester fokozatot kap.

- Ne igyál alkoholt! Hát, ezt ugorjuk át… Olyan szintű tipp, mint mikor azt javasoljuk az örök élet eléréshez, hogy egyszerűen csak sosem szabad abbahagyni a lélegzést. Viszont 100%, hogy használ!

- Egyél egy jót, mielőtt elmész piálni, két rund között pedig igyál vizet és nassolj valamit! Az előre küldött kaja felszívja a piát, ha pedig tejet (vagy olíva olajat, de azért inkább tejet) iszol, az jótékonyan kipárnázza a gyomrodat. A cukor és víz pótlása fontos, a zsírok és szénhidrátok pedig lelassítják az alkohol felszívódását.

- Tiszta, átlátszó piákat válassz! Rum, fehérbor, vodka. Ami ennél sötétebb színű, az másnap visszajön és felképel.

- Ne olcsó szarokat igyál! Ha nem szeretnél petróleumot és radioaktív komposztot inni, fizesd meg a márkát, világos.

- Lassan, fokozatosan részegedj! Egy bizonyos határon túl persze nullázódik az ember időérzéke, és a két üveg közt eltelő 25 másodperc is soknak tűnik, de a lényeg az, hogy kábé 30 ml alkoholt képes a szervezet elégetni egy óra alatt. Ami ezen felül kerül be, az nagy eséllyel az agyad maradékát fogja elborítani.

- Mielőtt lefekszel aludni, küldj le még több vizet és egyél valami sósat. Ha forog veled a világ, akkor semmiképp ne aludj el, hanem előbb vagy szállj ki a körhintából, vagy lógasd le az egyik lábad az ágyról, és így várd meg, míg elmúlik az érzés. Különben másnap még sokkal rosszabb lesz a helyzet.

- Semmiképpen se igyál energia italokat és alkoholt együtt, hacsak nem próbálsz épp szívrohamot kapni. Kerüld a kávét, teát és más koffein tartalmú üdítőket is, mivel az alkoholhoz hasonlóan ezektől is kiszáradsz.

És ne feledd, attól, hogy másnap kevésbé leszel zombiszerű, most még ugyanolyan részeg vagy!

32 komment

Címkék: tipp alkohol pia ivás


A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanfu.blog.hu/api/trackback/id/tr28176327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2007.09.25. 19:23:54

én természetesen sose szokok részeg lenni, de hallottam már egy barátom barátjától, hogy minőségi piák (ami nem feltétlen a drágát jelenti), italfajták nem keverése, és ha lehet ivászat alatt víz ivása, de lefekvés előtt mindenképp, na az csodát tesz

Bisztő Gyalla 2007.09.25. 19:50:01

Ha ügyessen akarsz inni, akkor feltétlenül a jobminőségü körteízesitésü szeszitalt válaszd szembe a butitó más. ámde roszabbminőségü felesekkel, mer ugyanis a jobminőségü körteízü szeszitalba több a hatóanyag, és jobban van mekszerkesztve vegyileg, nem spórolták ki belölle az egésséges dolgokat, és a bukéján is érződik, hogy gondos odafigyeléses munka. Eszt a Ferenc is megerősitheti, aki csak adig ücsörög a krimóba, amig vissza nem hivják a munkahejére, mer ő egy professzor, aki nem átanolta elmondani a véleményét, és ígyhát kirukták egy időre.

csege 2007.09.25. 20:14:13

pezsgotabi.buli elott,buli utan,aztán felkelesnel is.99%megoldas

hengerfej 2007.09.25. 20:16:44

Szerintem a titka az, hogy egy alkalommal max 2 fajtát szabad inni, plusz a víz és a mozgás csodát tesz, végső esetben meg ki kell taccsolni a cuccot.

kukucs 2007.09.25. 20:48:40

Ezzel az itallistával vitatkoznék... A legkevésbé rossz eredményt eddig a jó minőségű sörfogyasztással sikerült elérnem. A rövidek és a bor a gyomrot csapják agyon.
Javallott a lefekvés előtti fejfájáscsillapító is, de a legjobb az (ha az ember megteheti), hogy az első hajnali felriadáskor betolni egy tablettát majd utána visszaaludni két-három órára.

mestahh · http://mestahh.blog.hu 2007.09.25. 20:52:56

Buli előtt nagy mennyiségű C-vitamin, zsíros kaja (bár ilyenkor a nagy berúgás elmarad), lefekvés előtt taccs, utána víz. Reggel taccs, bogyó, sok víz, tusolás. Nekem ez a recept. Sajnos az alváshiány sokat nyom a latban nálam.

Emmet Ray 2007.09.25. 21:00:24

sör-unicum kombó után mit lehet tenni másnap? hogyan lehet kioperálni az ólomkockát a fejedből, ami lüktet és fáj? segít egyáltalán valami?

matyi 2007.09.25. 21:00:33

csege: Milyen pezsgotabi? Gondolom a kalcium meg a C-vitamin nem hasznal.
Amugy a viz nekem is hasznal, utana, lefekveskor es masnaposan is.
A zsiros kajak elotte szinten bejonnek.
Aztan nem mindegy masnap, hogy mennyire vagy amugy kipihent (mar a masnapossagot leszamitva). Ha ejjel vagy elozo nap nem tudtad kipihenni magad rendesen, akkor reggel sokkal x@rabb lesz.
Utokezeles: kave, sok folyadek, es egyel, ha nem is kivanod! (Nem tudom, talan a vercukrot rakja rendbe az eves, de nalam latvanyos es gyors a hatasa.)

Zsirparaszt 2007.09.25. 21:09:16

Sok emlék feltolult.
Az első a román Bastion nevű "konyak". Na ez szó szerint feltolult vagy 20 éve. És tényleg petróleum íze volt, ahogy meseterünk mondja.
A másik: szintén igen régen egy masszívan alkoholista közékorú fazonnál ifjú tapasztlatgyűjtőként érdeklődtem, hogy lehet minden nap részeg, és nem másnapos. A titkos fegyver a töltött káposzta. Minden este azzal zabálta tele magát hazatántorgás után. Ő pedig igazi véprofi volt. Amikor eltört a lába, kerekes székkel járt kocsmába, ráadásul egy egeret tartott a kalapjában. De tényleg.
A harmadik viszonylag hiteltelen, mert egy orvos haverom mondta. Piálni indulás előtt egy májkrém, az jól kizsírozza a bendőt, oszt' kicsi a felszívódás. Saját tapasztalatként annyi, hogy lefekvés előtt valami jó zsírosat, húsosoat, sokat. Persze ha az összetétel és a mennyiség eleve determinálta, másnap mindenképpen széthányod a világot. Nekem vagy két hónapja hosszúhossszú évek után újra sikerüt. Vagy tizenötször.

Kukacos István 2007.09.25. 21:27:19

Libafröcs,vaze...
Amikó még nem voltak csoda tabik,ez működött(boldog szoc.reál)!
3dl víz,2evőkanál ecet,1evőkanál szódabikarbona belekever,felhabzik,nyeled,gyógyulsz...

MVercetty 2007.09.25. 21:36:07

legegyszerűbb, ha le sem fekszetek aludni, elkerülhető vele a másnaposság is :P alvás majd csak másnap este javallott, nekem bevált...

ducas 2007.09.25. 21:40:45

Reggel sört köll inni, oszt kész...
Az alkohol ugye viszontagságos körülmények között alakul által acetaldehiddé és ezen folyamat alatt egy csomó kálciumot visz magával... A sör peniglen magas kálciumtartalmáról hires...Na...

csucsu 2007.09.25. 21:50:06

Az én receptem:
Lefekvés előtt mindenképpen enni valami sósat.
Másnap a rehidrálódáshoz én nem ajánlom a vizet. Sokkal jobb zöldségeket enni, hogy a szervezet abból pótolja az elvesztett nedvességet.
Megsirattam az algopyrint, mert nekem csak az tudta szétválasztani a verekedő gorillákat a fejemben. Abból egyet elalvás előtt, szükség esetén egyet reggel is.

Reggeli émelygésre pedig "vízpróba", azaz házi gyomormosás. A lépései: igyál meg kb 3 deci vizet. Várj 10-15 percet. Utána kijön belőled. Ezt annyiszor ismételd, ameddig a víz megmarad benned. Utána már lehet csipegetni valamit.

Naradic 2007.09.25. 22:01:23

Nagymennyiségű fruktózt (gyümölcscukor) kell bevinni a szervezetbe, mert ez serkenti a máj alkohollebontó enzimjének a termelődését. Ez van a speckós másnaposság-elleni cuccokban is. Persze nem elég ha nekiállsz a ház háta mögötti almafának, mert megfelelő mennyiség pusztán gyümölcsfogyasztással nem bevihető. Fejfájás ellen szerintem legjobb a koffein (kávé/redbull). Rám az "elemcsere" (redbull) általában jótékony hatással van. Szerintem ha teli hasra piálsz, akkor másnap kevésbé jön a hasfájás. Ja és a legfontosabb: a H2O. Jó sok. Jó sokszor. Ja és sztem a whisky felejtős (mármint természetesen ha csak berúgni akarsz), a vodka viszont No.1 . És fontos még a vitamin is (C,E). És jó sok pihenés (no work!).

Bisztő Gyalla 2007.09.25. 22:02:39

Aszt is monta a Ferenc, hogy a jobminőségü körteízü szeszital mellet van eggy másik méltán elismer bisztositéka is annak, hogy ne legyünk másnaposak, asz, hogy vegyünk be lefekvés előt eggy adag pplacétát, és ha eszt az adag placétát bevesszük, akkor annyira elhiszük majd igasságnak, amit gondolunk, hogy anyira bologok leszünk, hogy nemmarad más hátra, mint a másnaposságnak még aznap elmúlnia, mer a hiedelemvilág asz csodákat tesz a vércukorba meg a hormonköszpontba, és sokmindemmás egyéb szervezeti dologba is.

Rosszindulatú Vászka 2007.09.25. 22:32:02

Sztem kofalárma az egész :) Mindenkinek megvan a jólbevált tikos recipéje, de egy igazi nagy bombát csak az idő gyógyít, sztem.
A kálcium jó (már ha bennmarad) meg a többi stuff is. A bomba utáni, lefekvés előtti cselezés (víz, szóda, zsír) akkor műxik, ha nem olvadt le a fegyelem a malogánfok okán - viszont innen kezdve szintén komojtalan agyat növeszteni - a szemhunyás utáni zuhanás meg nem gáz, ha forog is az igen nagy gáz - akkor már mar a simabőrű :D

pit-you 2007.09.25. 22:32:39

a kommentek többsége mind szép és jó, meg persze embere válogatja, igaz is...
de van egy mondás, ami biztosabb recept : ne légy másnapos, maradj részeg! :-)

Vaszics · http://ingyenajandek.freeblog.hu 2007.09.25. 22:36:11

Asszem az kimaradt, hogy ha borozol, akkor csak szárazat igyál, ez nagyon fontos. Jah és persze ha nem is minőségit, lehet házi is, de lehetőleg igazi, szőlőből készült bor legyen.
A másik erőt adó megoldás, ha hajnalban felkelsz kajálsz egy jót, mellé megiszol még kb. fél liter bort és visszafekszel aludni.
Ha felkelsz Andaxin és joghurt. Tuti

Rosszindulatú Vászka 2007.09.25. 22:42:44

Amúgy nekem a húsleves vagy a kínai csípős takonyleves szok segíteni, csak az a gáz, hogy ebben a redvás székesfővárosban csak én szeretek meleg ételt reggelizni, úgyhogy vagy a hentes-reggeli, vagy az önmagam belsejének való emésztése délig. Szívás.

Retexis 2007.09.25. 23:20:18

Pálinkához disznótoros vagy csülök. Unikumhoz sör.

microgold · http://www.csillagvarazslo.hu 2007.09.26. 00:56:14

Nos... Egyugyanazon este jól beenni és beinni nem ajánlatos. Először is tisztázni kell, mi a cél. Jó sokat inni? akkor zabálj előtte zsírosat. Persze nehezen fogsz berúgni. Vagy hamar jól akarod magad érezni és azt tartani? (én erre szavazok, ehhez tudok tanácsokat)

1. Ha tudod, hogy este kellemesen be akarsz rúgni, akkor egész nap kerüld a nagy evéseket. Ez már előre megviseli a gyomrodat. Inkább csak módjával eszegess. Piálás előtt 1-2 órával már inkább ne egyél.
2. Nekem vagy a száraz bor jön be, vagy valamilyen tömény-üdcsi kombó (viszkikóla, gintonic, vodkakóla, vodkanarancs, stb). Én ezeket ajánlanám, természetesen egy este csak egyfélét. Döntsd el az elején és csak azt idd egész este.
3. Kezdj el inni óvatosan, csak keveset egyszerre. Ha már érzed, hogy "felért" a fejedbe, akkor kezdhetsz enni valami szendvicset, vagy rágcsát (pogi, mogyoró, ropi, ilyenek). Most se egyél komoly kaját. egyrészt terheli a gyomrod, másrészt még több folyadék kellene az emésztéséhez, és úgyis ez szokott lenni a kritikus pont.
4. Ha már kellemesen berúgtál, akkor tartsd ezt a szintet. Ez a legnehezebb. Nem túlságosan berúgni. Mindig csak annyit rátölteni, hogy kellemesen legyél. Az idő múlásával persze úgyis egyre jobban be fogsz rúgni, de legalább törekedni kell a szintentartásra.
5. folyadék.... ez a kritikus elem. ha tömény-üdcsi kombót iszol, akkor úgy hígitsd, hogy fél liter töményhez csússzon le 2 liter üdítő. legalább. Lefekvés előtt még ihatsz egy keveset. Ha bort iszol, akkor sajnos muszály leszel valami nem-alkoholt inni mellé. Vagy az idő múlásával váltasz fröccsre, vagy boroskólára. Ha csak bort iszol, bármilyen jó minőség legyen is, akkor fejfájás leszen. Minimum. Merthogy az alkohol súlyosan dehidratál. Meg begyullad a gyomrod fala. Ettől hányikálsz. Jobban kell higítani. Ne félj, így is be fogsz rúgni.

A dehidratáció miatt fáj a fejed. Az agy nagyon érzékeny erre. Ilyen másnapos jellegű fejfájást az arra érzékenyek simán össze tudnak hozni pia nélkül is, ha csak eccerűen nem isznak elég folyadékot.

Lefekvéskor, ha nagyon részeg vagy, akkor mehet némi c-vitamin. A sejtszintű ún. Szentgyörgyi-Krebs-ciklus az acetil csoportokat oxidálja. Ezt segíti a plusz C-vitamin. Pláne ha leugrott még 1-2 doboz cigi is az este. Akkor dupla adag c-vitamin (legalább 1000mg).

Ha a fentiek szerint jártál el, akkor egy kellemesen részeg este után, reggel kicsit bizonytalanul, kába fejjel, elúszó, vizenyős szemekkel ébredtél. Fél liter vízbe 2 gyerek multivitamin pezsgőtabletta. Ha az nincs, akkor magnézium. Ha van izotóniás italod, akkor azt (is). Ki van fosztva a szervezeted. az elektrolit és nyomelem, ásványianyag szinted a padlón. A dehidratálással ezek jó részét is bebuktad. Jó a hideg gyümölcs is. Hideg ital, hideg gyümölcs.

Később meg lehet mindent. Ja, még pár dolog.
1. ha "hosszú műszakra" készülsz, akkor inkább kezd korán (akár késő délután), mintsem hogy hajnali négykor még mindig alkoholt igyál. Ökölszabály: éjfél után már csak üdítő, víz.
2. Ne keverd. Sört egyáltalán nem ajánlok komoly berúgáshoz. A sör-unikum páros meg egyenesen méreg. Ne csodálkozz, ha ezt iszod.
3. Figyelj rá végig, hogy ne kezdj el zabálni. Ha már részeg vagy, akkor se. Csak eszegess.

Na, hirtelen ennyi ehhez a témához.

microgold · http://www.csillagvarazslo.hu 2007.09.26. 01:00:26

Egyébként jártam orvosi egyetemre, az sokat segített a miértek megértésében. valamint már 38 éves vagyok. A fentiek az elmúlt bő 20 év tapasztalatai alapján kristályosodtak ki.

Zoltán · http://www.protectangel.com 2007.09.26. 02:09:53

Szerintem italozás után, a legjobb a Protect Angel pezsgőpor. Vehetitek reklámnak, ajánlásnak, de hogy használ, az tuti.

Zsirparaszt 2007.09.26. 07:28:32

Én annak idején az Andrew' Anwser nevű másnaposság-port próbáltam, többszrös dózisban. Na, aki azt kitaláta, még nem volt másnapos. És az Axe anti-hngower tusfürdő? Muahahahahaaaaaaaaaaa....

Big-B 2007.09.26. 07:32:12

Reggel Algopyrin, egy jó kaksizás aztán egy korsó sör minden bajra orvosság.

krgin 2007.09.26. 07:58:16

microgold : respect, nekem sem kell ahhoz alkoholt benyomnom, hogy fájjom a fejem....néha elfelejtek elég vizet magamévá tenni (eccerűen kimegy a fejemből munka közben) és máris lüktető fejfájás...És sajnos csak másnapra múlik el.
Na most el lehet képzelni, milyen, amikor berúgok... Nem véletlen, hogy ez 5 évente van kábé, kijafranc akar napokig beteg lenni utána.

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2007.09.26. 08:27:09

Annyi tipp érkezett, hogy szerintem ebből még egy post lesz a már megszerzett másnaposság enyhítéséről :)
Na és természetesen mi sem szokunk részegek lenni.

bp 2007.09.29. 22:35:36

Sok jo otlet! Altalaban microgold javaslatai szerint jarok en is el.
Hajnali quarelin (vagy algopiryn) rengeteget segit a sok viz mellett.
A "napkozben keveset iszom, s faj a fejem" szindromara sincs mas megoldasom, csak ezen tablettak sok vizzel. Viz magaban ilyenkor mar keves. Az alvas is, ha egyaltalan sikarul, vagy legalabb egy egesz ejjel.
Szoval: nem keverni, egesz este egy - esetleg ketfele, de ezek sem keverve -, sok vizet (vagy alkoholmentest) inni kozben. A vegen is sok viz. C vitamin sem art. Ha meg ez sem eleg, elso felebredeskor meg sok viz meg quarelin.
Szedulve nem lefekudni. Ha nem mulik el hamar, akkor inkabb telefonalni egyet a nagy feher kagyloval :-)

gendermember 2007.10.01. 23:21:20

pedig egyszerű. ha már megvan a baj, csak rá kell szívni :)

gendermember 2007.10.01. 23:25:04

amúgy a Timur Lenk alkotott a témában örökbecsűt Alkohológia címen, igaz, ez nem a fizikai, inkább a lelki/mentális/spirituális/metafizikai oldaláról közelíti a kérdést

www.timurlenk.hu/tlrc/alkoholo/alkoholo.php

Dávidka 2008.06.16. 20:47:29

a víz segít lefekvés előtt! de legalább igyál meg 4-5decit!! másnap már sajnos nem jó a víz, mert csak felmelegszik a gyomrodba, és taccs lesz a vége:D
süti beállítások módosítása