HTML

Címkék

advent (2) ajándék (2) alkohol (4) ascii (1) átverés (5) auto (1) barkács (2) barkácsolás (13) benzin (1) bizarr (12) bringa (1) bűvész (4) cipő (1) cipőfűző (1) computer (4) csomó (1) design (4) egyensúlyozás (1) érdekes (1) érdekesség (60) étel (19) ezermester (3) fenyőfa (1) firefox (2) fürdetés (2) gasztro (6) gasztró (3) gazdaságos (2) geek (2) gondolatébresztő (6) gondolkodás (1) google (1) gyerek (1) gyorsétterem (1) hajtogatás (18) halloween (11) hasbeszélő (1) hasznos (24) háztartás (1) hellókarácsony (12) hipermarket (1) hogyan (40) hogyan ne (8) horror (1) hülyeség (38) humor (41) húsvét (4) internet (6) iq (1) iroda (3) ivás (2) játék (3) jelmez (4) karácsony (13) kép (23) képek (7) kocsi (2) kötés (1) kreatív (1) kultúra (3) kütyü (1) lebegés (1) link (26) lista (11) macska (3) másnaposság (1) megmondás (2) mikró (3) moonwalk (1) morbid (3) munka (1) művészet (2) naiv ügyfél (1) nevetés (1) ninja (1) nyakkendő (1) origami (4) pápa (1) papír (12) pénz (2) pia (4) poén (13) póló (2) ragasztás (6) ragasztó (1) recept (6) rendőr (1) repülő (2) rózsa (1) ruha (4) ruházat (1) szex (1) találmány (1) tánc (1) tejóég (12) tesco (1) teszt (1) tévé (1) tipp (36) tippek (2) tojás (4) tök (1) tökfaragás (1) toyota (1) trükk (19) túlélés (3) újság (1) valentin (1) vásárlás (3) vicces (13) video (37) videó (12) yamaha (1) youtube (13) zene (2) zombi (1) Címkefelhő

2008.02.11. 10:30 Arikel

Hogyan főzzünk kínai márványmintás tojást?

Ciki bevallani, de a legutóbbi tojásos akciót (a 10 másodperces főtt tojás hámozást, amire eddig mindenki azt mondta, hogy esélytelen) azóta is a sikertelenség biztos tudatában próbálgattam. Mostantól viszont végleg át fogok térni erre a technikára a tojásevésnél. Igaz, hogy két órás az elkészítése és nem lehet bárhol villogni vele, de legalább működik, ami nagy pirospont. Extrém kaja kategóriában az eddigi legehetőbb mű következik:





Kínai márvány-tojás

(avagy 2 óra a konyhában Arikellel és a tojásaival)



Ami kell hozzá:
tojások
nagy adag fekete tea vagy céklalé vagy vörösbor vagy hagyma héja vagy akármi (ez a komponens adja a színt, ehetőnek és erőteljes árnyalatúnak kell lennie, talán ételfesték is játszik)
víz
nagy kanál só (egyéb fűszer hozzáadása az íz kedvéért lehetséges)

Elkészítés:
1, Keményre főzzük a tojásokat, csak úgy natúr. Ha megfőttek, pár percre hideg vízbe mártjuk őket, ettől könnyen lejönnek majd a héjdarabok.
2, Lehűlés után meggörgetjük egy kemény felületen a tojásokat, hogy jól berepedezzen a héj, de óvatosan csináljuk, semmiképp ne essenek le a kis darabok! Egyedi formák kialakítása ebben a stádiumban lehetséges.
3, A fűszereket és a színező anyagot (én indiai fekete tea és thai curry keverékét használtam, de tök mindegy, nem lett olyan íze, legközelebb szójaszósz és balzsamecet keverékével próbálkozom) hideg vízzel teli lábosba tesszük, belerakjuk a megnyomorgatott tojásokat, és az egészet lassan forralni kezdjük. Felforrás után letakarjuk, még egy órát hagyjuk rotyogni.
4, Az idő leteltével félretesszük az edényt, megvárjuk amíg kihűl. Kész! A tojások megpucolás után pókhálós erezettel rendelkeznek. Finom és gyönyörű! :)

Tippek:
A hártya sötétebb lesz, mint maga a fehérje. Én rendszeresen lestem, de a rotyogtatás 30. percéig nem látszik semmi, úgyhogy csak nyugi. Érdemes finoman odacsapni a pulthoz a tojást görgetés előtt, hogy berepedjen a héj, vagy összelapul. A rotyogtatáshoz használt edényt meg rohadt nehéz lesz lemosni.

11 komment

Címkék: hasznos étel trükk tojás érdekesség hogyan gasztró


A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanfu.blog.hu/api/trackback/id/tr96331308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

velúr · http://napielet.hu/ 2008.02.11. 12:02:00

Bocs, de nem tűnik étvágygerjesztőnek. Engem az is zavar, ha csak egyetlen fekete pötty látszik a keménytojáson. De azért jó étvágyat hozzá!

Gacurgó 2008.02.11. 12:13:37

Szerintem nagyon is étvágygerjesztő, ki is fogom próbálni.

Sáfrány 2008.02.11. 12:23:52

"tök mindegy, nem lett olyan íze" + "Finom és gyönyörű!" = Tojásízű de szép. Mi okból csesznél el rá balzsamecetet ha egyszer nem lesz olyan íze?

Amúgy sokkal eccerűbb ha este megfőzöd a tojatokat, berepedezteted, belerakod a festőlébe, aztán a hűtőbe, és reggelre kész. Simán egy erősebbre főzött feketetea elég hozzá, felesleges cirkalmazni.

Rézi 2008.02.11. 12:28:43

velúr · napielet.hu/ 2008.02.11. 12:02:00
Ha így készíted el a tojást, akkor nem fogod látni a fekete pöttyöt :)
Én ezt ma este kipróbálom.

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.02.11. 12:43:10

Egy kicsit "más" íze lett azért, bár nem felismerhető benne a tea, viszont a hosszú főzés miatt az állaga is krémesebb, mint egy sima főtt tojásnak. Szerintem nagyon megérte, de persze könnyen lehet, hogy színre ugyanilyen lesz a 1.5 óra főzés nélkül is.

valaki 2008.02.11. 12:47:45

extrém kaja???!!!! hahaha... itt minden sarki boltban (7/11 stb..) kapható... ízre csak egy kicsit pikánsabb mint a rendes főtt tojás, semmi különös... angolul tea egg-nek hívják (en.wikipedia.org/wiki/Tea_egg)...

ha igazán különlegeset akartok enni próbáljátok ki az ezer éves tojást (en.wikipedia.org/wiki/Century_egg), régen állítólag lóhúgyban áztatták (csak legenda)... imádom

baracklekvar 2008.02.11. 13:17:20

nagyon népszerű vagy mostanában az indexen;)

amúgy egészen izgalmas hatása van ennek, tuti én is kipróbálom:)

szép napot!

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.02.11. 13:24:58

Úristen 'valaki', én próbáltam az ezer éves (csak 100 napos néven) tojást, hát nem egy sonkás zsömle az tuti, de ízlések és pofonok :) Csak nem Tajvanon élsz?

Niobee, észrevettem a sűrű Index főoldalra kikerülést, szerintem összetévesztenek valami ismerősükkel ;)

baracklekvar 2008.02.11. 14:12:45

az mit tud az 1000éves tojás? én nem vagyok ilyen bátor....

valaki 2008.02.11. 14:31:31

100/1000 éves tojás érdekes, barna zselé lesz a fehérjéből a sárgája pedig feketés és enyhén kénes ízű, lágy fehér tofuval isteni...

a kevésbé vállalkozóknak még ajánlom a "sózott (ált. kacsa) tojást", salted eggs (en.wikipedia.org/wiki/Salted_duck_egg)
szintén kemény tojás csak nagyon sós, főleg a sárgája (tajvanon "iron egg" néven is árulják...

végül az igazi vállalkozó kedvűeknek (ez még nekem is sok volt) a balut-ot, félig kifejlett csirke vagy kacsa embrióval... a fülöpszigeteken, vietnámban nagyon ajánlgatták, de nem volt hozzá gyomrom... (en.wikipedia.org/wiki/Balut)

baracklekvar 2008.02.11. 15:24:16

hű, hát asszem akkor ezeket most így kihagyom...még a sós tojás oké, de az embriós már télleg gáz.
volt egy tantárgyam, ahol átvettük a csirke embriót részletesen, ereket, mindent, hát ezek után nem enném meg szegény dögöt.

azt hiszem maradok a friss rántottánál.:)