
Kínai márvány-tojás
(avagy 2 óra a konyhában Arikellel és a tojásaival)
Ami kell hozzá:
tojások
nagy adag fekete tea vagy céklalé vagy vörösbor vagy hagyma héja vagy akármi (ez a komponens adja a színt, ehetőnek és erőteljes árnyalatúnak kell lennie, talán ételfesték is játszik)
víz
nagy kanál só (egyéb fűszer hozzáadása az íz kedvéért lehetséges)
Elkészítés:
1, Keményre főzzük a tojásokat, csak úgy natúr. Ha megfőttek, pár percre hideg vízbe mártjuk őket, ettől könnyen lejönnek majd a héjdarabok.
2, Lehűlés után meggörgetjük egy kemény felületen a tojásokat, hogy jól berepedezzen a héj, de óvatosan csináljuk, semmiképp ne essenek le a kis darabok! Egyedi formák kialakítása ebben a stádiumban lehetséges.
3, A fűszereket és a színező anyagot (én indiai fekete tea és thai curry keverékét használtam, de tök mindegy, nem lett olyan íze, legközelebb szójaszósz és balzsamecet keverékével próbálkozom) hideg vízzel teli lábosba tesszük, belerakjuk a megnyomorgatott tojásokat, és az egészet lassan forralni kezdjük. Felforrás után letakarjuk, még egy órát hagyjuk rotyogni.
4, Az idő leteltével félretesszük az edényt, megvárjuk amíg kihűl. Kész! A tojások megpucolás után pókhálós erezettel rendelkeznek. Finom és gyönyörű! :)
Tippek:
A hártya sötétebb lesz, mint maga a fehérje. Én rendszeresen lestem, de a rotyogtatás 30. percéig nem látszik semmi, úgyhogy csak nyugi. Érdemes finoman odacsapni a pulthoz a tojást görgetés előtt, hogy berepedjen a héj, vagy összelapul. A rotyogtatáshoz használt edényt meg rohadt nehéz lesz lemosni.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
velúr · http://napielet.hu/ 2008.02.11. 12:02:00
Gacurgó 2008.02.11. 12:13:37
Sáfrány 2008.02.11. 12:23:52
Amúgy sokkal eccerűbb ha este megfőzöd a tojatokat, berepedezteted, belerakod a festőlébe, aztán a hűtőbe, és reggelre kész. Simán egy erősebbre főzött feketetea elég hozzá, felesleges cirkalmazni.
Rézi 2008.02.11. 12:28:43
Ha így készíted el a tojást, akkor nem fogod látni a fekete pöttyöt :)
Én ezt ma este kipróbálom.
Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.02.11. 12:43:10
valaki 2008.02.11. 12:47:45
ha igazán különlegeset akartok enni próbáljátok ki az ezer éves tojást (en.wikipedia.org/wiki/Century_egg), régen állítólag lóhúgyban áztatták (csak legenda)... imádom
baracklekvar 2008.02.11. 13:17:20
amúgy egészen izgalmas hatása van ennek, tuti én is kipróbálom:)
szép napot!
Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.02.11. 13:24:58
Niobee, észrevettem a sűrű Index főoldalra kikerülést, szerintem összetévesztenek valami ismerősükkel ;)
baracklekvar 2008.02.11. 14:12:45
valaki 2008.02.11. 14:31:31
a kevésbé vállalkozóknak még ajánlom a "sózott (ált. kacsa) tojást", salted eggs (en.wikipedia.org/wiki/Salted_duck_egg)
szintén kemény tojás csak nagyon sós, főleg a sárgája (tajvanon "iron egg" néven is árulják...
végül az igazi vállalkozó kedvűeknek (ez még nekem is sok volt) a balut-ot, félig kifejlett csirke vagy kacsa embrióval... a fülöpszigeteken, vietnámban nagyon ajánlgatták, de nem volt hozzá gyomrom... (en.wikipedia.org/wiki/Balut)
baracklekvar 2008.02.11. 15:24:16
volt egy tantárgyam, ahol átvettük a csirke embriót részletesen, ereket, mindent, hát ezek után nem enném meg szegény dögöt.
azt hiszem maradok a friss rántottánál.:)