HTML

Címkék

advent (2) ajándék (2) alkohol (4) ascii (1) átverés (5) auto (1) barkács (2) barkácsolás (13) benzin (1) bizarr (12) bringa (1) bűvész (4) cipő (1) cipőfűző (1) computer (4) csomó (1) design (4) egyensúlyozás (1) érdekes (1) érdekesség (60) étel (19) ezermester (3) fenyőfa (1) firefox (2) fürdetés (2) gasztró (3) gasztro (6) gazdaságos (2) geek (2) gondolatébresztő (6) gondolkodás (1) google (1) gyerek (1) gyorsétterem (1) hajtogatás (18) halloween (11) hasbeszélő (1) hasznos (24) háztartás (1) hellókarácsony (12) hipermarket (1) hogyan (40) hogyan ne (8) horror (1) hülyeség (38) humor (41) húsvét (4) internet (6) iq (1) iroda (3) ivás (2) játék (3) jelmez (4) karácsony (13) kép (23) képek (7) kocsi (2) kötés (1) kreatív (1) kultúra (3) kütyü (1) lebegés (1) link (26) lista (11) macska (3) másnaposság (1) megmondás (2) mikró (3) moonwalk (1) morbid (3) munka (1) művészet (2) naiv ügyfél (1) nevetés (1) ninja (1) nyakkendő (1) origami (4) pápa (1) papír (12) pénz (2) pia (4) poén (13) póló (2) ragasztás (6) ragasztó (1) recept (6) rendőr (1) repülő (2) rózsa (1) ruha (4) ruházat (1) szex (1) találmány (1) tánc (1) tejóég (12) tesco (1) teszt (1) tévé (1) tipp (36) tippek (2) tojás (4) tök (1) tökfaragás (1) toyota (1) trükk (19) túlélés (3) újság (1) valentin (1) vásárlás (3) vicces (13) videó (12) video (37) yamaha (1) youtube (13) zene (2) zombi (1) Címkefelhő

2008.08.06. 12:00 Arikel

Papírhelikopter, rakéta és zeppelin hajtogatás

A magas helyeket Isten azért teremtette, hogy papírrepülőt lőjünk ki róluk. Hogy ez kissé kényszeres viselkedésbe fordult már nálam, azt abból vettem észre, amikor az Eiffel-torony meglátogatásának szépségeiről beszélgetve az asszony megjegyezte, hogy bár a hosszú felfelé liftezés jó alkalomnak tűnhet a papírrepülő hajtogatás kivitelezésére, esetleg el találja törni a kezem, ha megpróbálok ott ilyesmit. Pedig eszembe sem jutott! Már jó előre le akarom gyártani a gépeket.

Hogy az origami és a papírrepülők kissé elcsépelt köréből kitörjek, kell néhány rendhagyó design is. Egy nagyon hasznos oldalon találtam párat, ahol videók mutatják be a hajtogatási módokat, meg rengeteg működő, használható modell is van.

Nem kell más, csak papír és egy olló.

 

 

Papírhelikopter:

Ez a kedvencem. Sokáig repül, ha elég magasból ejted, bár nem tesz meg olyan távolságot, mint egy repülő, de látványos. Az oldalon a "Diagrams|Video" résznél a diagram értelemszerűen a sablon (jobb oldalt látható) és leírás, a videó pedig bemutatja lépésenként, hogy a pontozott vonalak mentén mit és hogyan kell behajtani. Az egybefüggő vonalak mentén kell előbb a 3 vágást ejteni. Akár instrukciók nélkül, magában is egyértelmű szerintem a sablon.

 

 

 

 

 

 

Papírléghajó:

Elképesztő egyszerűsége miatt a pesszimista ember hajlamos azt hinni, hogy ez a léghajó/zeppelin nem működik, ami könnyen igaznak bizonyulhat, hacsak nem ismerjük a reptetés trükkjét. Az egész egy magába visszafordított papírcsík, amit nem szabad a fejénél megtörni, csak hajlítani! Ha kész, az orr részbe egy kisebb nehezéket (pl. egy kő, nagyobb cukorka, valami) helyezünk és azzal dobjuk a levegőbe. A nehezék lendületet ad neki, aztán úgyis kiesik oldalt. Repülési élmény garantált :)
Magas épületekről (mwahaha) is ledobhatjuk, de akkor a talajra merőlegesen engedjük el.

 

       *    *
   *             *
 *                  *         *
*                      *    *
* stone ------------------*--------- axis -------------
*                      *    *
 *                  *         *
   *             *
       *    *

 

 

Papírrakéta:

Ez tul'képp se nem origami, se nem papírrepülő. Igazából ez egy darab karton a vízben. Vonzereje abban rejlik, hogy akár egy föld alatti bunkerben is lehet vele papírrepülő feelinget előidézni.

Ezt a mintát kell kivágni valami keményebb papírból (pl. müzlisdoboz, vagy bármilyen hasonló megfelel) úgy, hogy kb 2.5 cm nagyságú legyen. A csapot/lavórt megtöltjük tiszta vízzel, amibe semmiféle vegyszert, szappant, egyebet nem teszünk. A rakétát a vízre fektetjük, és a középső kis lyukba belecsöppentünk egy kis mosogatószert. Ettől a rakétánk kilövi magát.

Még konkrétan nem próbáltam ki, de elvileg a felületi feszültség változása miatt tényleg működnie kell a módszernek. Az újrapróba előtt persze az összes vizet le kell engedni, és tisztával újrakezdeni.

6 komment

Címkék: origami repülő érdekesség papír hajtogatás


A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanfu.blog.hu/api/trackback/id/tr63602992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baracklekvar 2008.08.06. 18:19:55

az isten küldött téged!!!!!! komolyan mondom....
egész héten 5éves gyerekeket táboroztatok, és olyan jól kitaláltam, hogy kézműveskedünk, meg festünk, meg rajzolunk, meg mesét olvasunk....aha, megahogyénaztelképzelem...gondolod hogy ötéves gyerekek 3 percnél többet egy helyben töltenek? hát NEM. :)
de ezek annyira egyszerűek ,hogy meg tudják csinálni, és baromira lehet élvezni, hogy ez télleg repül. a helikopáter meg a rakéta állat. azokat tuti megcsináljunk holnap. addig sem a fejemen ugrálnak:D
örök hálám fog üldözni a sírig:)

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.08.06. 22:30:15

Örülök, hogy hozzájárulhattam szellemi épséged megőrzéséhez :) Próbáljátok ki a búvárbigyót is, egy 9 éves alanyon végzett kísérletem szerint a közös összeállítás kb. 10 perce után az érdeklődés akár 20 másodpercen át fennmarad. Vagyis több, mint a semmi... :D

baracklekvar 2008.08.07. 07:21:27

na azért egy 10és fél perc már nem is rossz. a kis dolgoknak is örülni kell. rájöttem, hogy ma strandra megyünk, és az elviszi az egész délutánt, délelőtt meg lovagolnak, szóval a mai nap viszonylag egyszerű lesz. de holnapra spec már nem tudtam volna mit kitalálni.
még a héten beszámolok a dolog sikeréről a tündérkéimmel. ha beválik, megtartjuk:)
megyek is megkeresni a búvárbigyót...

baracklekvar 2008.08.07. 07:26:19

jaigen, azt még hozzátenném ,hogy te se vagy teljesen ép:)
és a kis történetem: vmelyik délután szivemcsücske (fontos info róla, hogy 23.szülinapjára technic legot kapott,és gyermeki öröm csillant fel szemében a munkagép láttán) talált egy kallódó papírlapot, amiből elkezdett repülőt hajtogatni, amit az apukája kivett a kezéből ,hogy fiam, az úgy nem jó, majd én megcsinálom,meg így hajtsd, meg úgy...csak hogy érezd, nem vagy egyedül;)

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.08.07. 16:07:31

Ez ismerős :D Tavaly karácsonykor a párom öccsével (aki szintén komoly felnőtt ember) két órán át legóztunk úgy, hogy a gyerek csak kicsit szólhatott bele és csakis azért, mert amúgy ő kapta ajándékba. Elméletem szerint az emberiség kollektív tudatalattijába bele van kódolva a dolgok kombinálásával, barkácsolással és az alapanyagok átalakításával való foglalkozás, mert a múltban is ez vitte előre a fajt, és ugye az életet elősegítő tevékenységek mindig örömet okoznak :D (Épp múltkor vágták a fejemhez, hogy én bármilyen hülyeséget meg tudok magyarázni...)

baracklekvar 2008.08.07. 18:18:56

nekem sosem volt legóm:( hehe, majd elveszem a kedvesemét, és én is építek vmi szépet:)
amúgy sikere volt a helikopternek, legalább 6,5 percet elfoglalták magukat vele, és két részletben!! szóval még csak meg sem unták egyből, hanem visszatérek rá. bár tagadhatatlan, hogy a strand még mindig jobban leköt egy ötévest, mint a repcsik...namajd ha felnőnek:P

áh, ugyan semmi baj nicns azzal ,hogy megmagyarázod. a kreativitás a lényeg:)

jaigen, vmelyik reggel fél7kor arra ébredtem, hogy szivecske bököd, hogy nézzem meg, tud a kezével tankot csinálni...és tényleg tud. mikor felébredtem, nem tudtam eldönteni ,hogy ezt álmodtam ,vagy télleg képes volt ezért felébreszteni:)
süti beállítások módosítása